måndag 14 september 2015

Naturligt odlingssätt. forts











Så har då den torra sommaren tagit slut här i Mörbylånga. De ytor av gräsmattan som inte fått spillvatten när jag vattnat mina krukor och urnor har jag endast klippt 3 gånger under hela sommaren eftersom inget gräs har kunnat växa på grund av torkan. Det har varit så torrt så att inte ens röllikan har kunnat växa. När man tillämpar en odlingsmetod där den huvudsakliga näringen kommer från gräsklipp så betyder frånvaron av regn att det verkligen blir brist på näring till odlingarna den kommande våren och försommaren. Men de livskraftigaste perennaväxterna, som t.ex. solrosen Bianca har växt och blommat rikligt under sommaren och nu har jag full sysselsättning med att hacka sönder stjälkar och blad från biancan och alla andra växter som kan bidraga till näring åt växterna vid starten nästa vår.









 Det är faktiskt riktigt rogivande att sitta med en liten handyxa och sönderdela blasten och stjälkarna av allt lämpligt som man kan finna. Majsen har gett många goda kolvar och nu ger vad som återstår av plantorna en säck full med gödsel. Men det går att använda alla möjliga växter för att tillverka näring när man av någon anledning har brist på gräsklipp. Men det är viltigt att detta material förpackas i lufttäta plastsäckar och att man fuktar innehållet rejält innan säckarna knyts igen. Vill man ta vara på näringsinnehållet i allt material som man normalt lägger på komposten då skall man istället förvara det i plastsäckar som tillsluts väl.
Har ni tänkt på att det mesta av näringsinnehållet i det som läggs på komposten försvinner upp i luften och rinner ut i kompostens omgivning, det är därför som det oftast ser väldigt frodigt och grönt ut i kompostens närhet. Men har man en kompostbehållare så kan man mycket väl använda den men sätta en plastsäck inuti behållaren och byta den när säcken är full. Bara man ser till att säcken är tillsluten och att innehållet är fuktigt.













 Som synes på bilderna från min lilla odlingslott så har det växt bra i sandbäddarna även om det ibland varit kris när det gällt att hitta material att täcka med. När det nu växer så bra första sommaren i en ny sandbädd där sanden kommer direkt från ett grustag och man kan odla i denna sand i all framtid utan att behöva byta sand eller odlingssubstrat då är det väl oförnuftigt att köpa jord, som man enligt försäljaren bör byta varje år. Måste man byta det odlingssubstrat som man odlar i, varje år då är det fel på jorden eller på den näring man använder.
När man odlar i en blandning av sand och grus, ( 0 -8 mm ), och använder gräsklipp som näring då behövs det inte någonting av alla de olika gödselmedel som saluförs och inte heller några jordförbättringsmedel.



















Bilden av bananplantan är ett tydligt bevis för detta. Plantan är snart 2 år gammal och den växer i 0 -8 blandningen, krukan rymmer 20 liter. Näring får den 2 – 3 gånger per år och den består då av lagrat gräsklipp. d.v.s. gräsklipp som legat i tillslutna plastsäckar i 3 – 4 månader upp till ett par år. Detta gräsklipp läggs då i ett centimeter tjockt lager upptill i krukan sedan 2 – 3 cm av det översta sandlagret avlägsnats. Gräsklippet täcks därefter med 2 – 3 cm sand.
 Det är ju inne att odla i pallkragar och då är det absolut det enklaste sättet att fylla dessa med sand och grusblandningen, då kan ni odla i dessa bäddar år efter år utan att behöva byta innehållet.














Första året då man skall odla i sand som det inte odlats i tidigare då finns det ju inte någon näring i sanden och frösådda plantor måste då gödslas med näringslösning och den bästa är nässelvatten. Lägg nässlor i en hink och fyll den med vatten, redan efter 3 – 4 dagar kan detta vatten användas. Vattna sedan dagligen med en svag blandning av detta nässelvatten till dess plantorna kan gallras och sandytan täcks med 10 cm nyslaget gräsklipp. I brist på nässlor kan gräsklipp användas för tillverkning av gödselvatten.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      



4 kommentarer:

  1. Hello,
    Thanks you for your work.
    I have a question, how do you do with slugs problem ?

    SvaraRadera
  2. Tack för alla din tips och att du delar med dig av din erfarenhet och kunskap.

    SvaraRadera
  3. Hej

    Har läst om ditt sätt att odla i sand och gräsklipp, mycket intressant.
    Vi, min man och jag, är lantbrukare från födseln och vana att odla men har alltid hört att det växer dåligt på sandjord.
    Finns alltså en viss skepsis.
    Har två projekt på gång och många frågor dyker upp.
    Dels ska vi sätta upp ett växthus med kanalplast och undrar hur vi på våra breddgrader och med vår lerjord
    skall gå till väga, om jag sedan vill odla direkt i sanden. Marken sluttar där huset skall stå.
    -Kan man schakta bort så det blir plant och sedan fylla med 0-8 direkt på leran?
    -eller lägger man gruset direkt på marken och får ett djupare gruslager där som marken är låg? (då måste man sänka dörren på huset)
    -om jag för att få högre till tak, vill mura upp ca 50 cm måste muren stå på något paddat eller på gjuten sula på frostfritt djup?
    -dränering?
    -annat att tänka på?
    Tänker också plantera en slingrande fruktträdsrad, maken plöjde åt två håll så ett dike bildades och i botten på diket lade vi dräneringsslang och sen rejält med dräneringsgrus. Diket är ca 60 djupt och v-format ca 80 cm brett högst upp.
    - Ska jag gräva ur lera och vidga "diket" vid varje träd och fylla med 0-8 i så fall till vilken storlek.
    -gör det något att rötterna letar sig ut i leran?
    -Kan jag fylla på med jord mellan träden? ( jag har gott om jord och måste köpa sand)
    -Annat att tänka på?
    Mvh Yvonne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Yvonne. Tack för din fråga. Innan jag svarar skulle jag vilja veta var i landet du bor. Det gör det lättare för mig att besvara frågorna.

      Radera