söndag 23 april 2017

En vårhälsning


Naturenlig Odling.
En vårhälsning till alla odlingsintresserade och då speciellt till alla som odlar enligt naturens lagar.
Tyvärr så är det nog inte så enkelt att följa naturlagarna med tanke på alla de som ger odlingsråd i tidningar och böcker och som ger sken av att vara det naturliga och rätta odlingssättet men som i verkligheten går ut på att locka odlaren att köpa diverse gödselblandningar som växterna ute i naturen aldrig har hört talas om. Växterna ute i naturen visar år efter år hur de trivs och frodas enbart med den näring som de själva producerar med hjälp av livet i jorden och naturligtvis tack vare den livsnödvändiga solens strålar.
I över 40 år har jag enbart använt mig av denna naturliga näring som består av gräs, örter och alla andra gröna växtdelar som sönderdelas till en grön massa. Tack vare gräsklippare och kompostkvarn så kan vi mycket enkelt tillverka den allra förnämsta gödsel till våra odlingar. Växterna ute i naturen får alltid nöja sig med att leva på gulnade blad och växtdelar sedan livet i jorden och på marken hjälpt dem att frigöra den näring de innehåller. Gräsklipp däremot innehåller så mycket mer näring eftersom gräset inte får vissna ner på naturligt sätt och det betyder ju att det innehåller så mycket mera växtkraft än naturligt vissnade blad och växtdelar.
Växterna på bilderna från mitt vardagsrum har aldrig fått någon annan näring än gräsklipp och pelargonen som är 27 år väntar nu på att få komma ut i det fria. Alla växter som jag har i krukor de får gräsklipp endast 2 gånger per år förutom bananplantan som får det 3 gånger. Det går givetvis inte att lägga på gräsklipp ovanpå jorden i blomkrukorna utan i stället så skall man lagra gräsklipp i plastsäckar, lufttätt och det skall vara fuktigt när det lagras. Efter 3– 4 månader så har gräset blivit kompakt så att det räcker med en halv till 1 centimeter tjockt lager som läggs i krukan sedan översta jordlagret på 3-4 cm tagits bort och därefter läggs till baka ovanpå gräsklippet.
När vi använder gräsklipp som gödsel till våra odlingar så är det inte bara vi själva som får nytta av det. Det kostar ytterst lite, oftast så har odlaren det helt gratis men för naturen i övrigt så minskar vi koldioxid utsläppet som annars blir följden när gräsklippet får ligga kvar på gräsmattan. Dessutom så innehåller gräsklippet stora mängder näring och vart tar den vägen när gräsklippet får ligga kvar på gräsmattan? Det finns många som påstår att gräset förbrukar all denna näring men det är fullständigt omöjligt att dessa grässtrån som är bara några centimeter långa skall kunna förbruka så stora mängde näring.  Det gräsklipp som en gräsmatta på 100 kvadrat meter producerar under en säsong innehåller så mycket näring så att det räcker för att gödsla en odling av t. ex rotfrukter på motsvarande yta och den mängd gräsklipp som man får efter 2 – 3 klippningar räcker till för att hålla gräsmattan i full produktion under sommaren. Det är följaktligen stora mängder näring som inte kommer till användning varken för gräsmattan eller som näring till odlingar men naturen ser ofta till att denna näring fraktas via åar och älvar till sjöar och slutligen havet. Därav förklaringen till varför havsvikar växer igen. I de flesta villaområden så har naturen fått hjälp av de dräneringsrör och brunnar som villaägare har på sina tomter. När gräset efter klippningen blir liggande på marken så frigörs dess innehåll av koldioxid som då hamnar i atmosfären istället för att de odlade växterna får utnyttja det. Du som odlar och vill få bra resultat och vill värna om miljön bör följaktligen använda gräsklipp som ger bra växtresultat och är i de flesta fall helt gratis. Men det finns även en annan viktig sak som avgör odlingsresultatet, nämligen vilket odlingssubstrat vi använder. Om det återkommer jag till.

6 kommentarer:

  1. Jag har sått sparrisplantor som är ca 20 cm nu och nog borde omskolas. Ska jag toppa plantorna?

    SvaraRadera
  2. Hejsan Nils,

    Jag har ett par hundra bärbuskar och har en fundering på hur bärbuskar mår i din metod.

    Med vänliga hälsningar
    Martin Svensson

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Har du sått bananplantan från frö i bananörten ?

    SvaraRadera
  4. Hej Nils, jag väntar med spänning på ditt nästa inlägg då jag ska till att prova sand och gräsklippsodling i år. Jag har byggt en ram ca 40 cm hög, grässklipp samlade jag på mig förra året och ligger i plastsäck men jag har problem att hitta 0/8 sand.

    Med vänlig hälsning,
    Christian

    SvaraRadera
  5. Hej. Har du lyckats få. Frukt på din bananplanta?

    SvaraRadera
  6. Hej Nils! Jag lyssnade på Odlarna-podden med dig igår. Jag undrar om mossbekämpningsmedel i gräsklippet - att det hämmar tillväxten av grönsakerna. Gäller det järnsulfat eller bara giftigare saker? Mannen har varit ute och spridit lite...

    SvaraRadera