tisdag 29 augusti 2017

Låt inte gräsklipp förstöra vattnet i våra sjöar och vattendrag.
Den 11 Juli sändes i Radio P1 Vetandets Värd  ett program som handlade om hur vattnet i sjöarna i Sverige försämrats och blivit brunfärgat. Någon förklaring till anledningen till detta framkom inte så vitt jag minns. I naturen så fungerar det ju så att vattnet i ett landområde på hundra eller tusen hektars storlek rinner ner till den lägsta punkten på området och där finns sedan forntiden en sjö som tar emot vattnet. Med vattnet som rinner ner till sjöarna så följer det naturligtvis med diverse organiskt material. Buskar, träd och fleråriga växter förbereder vinterns ankomst genom att ta tillbaka näringsämnen från löv, barr och andra växtdelar som hör sommarsäsongen till och alla dessa växtdelar hamnar på marken där de tas omhand av maskar, bakterier, svampar och massa andra varelser. När det kommer regn och vid snösmältningen så följer det givetvis med i bäckar och åar diverse organiskt material från höstens storstädning i naturen och det har troligen fungerat i tusentals år utan att vattnets kvalité försämrats och utan att vattendragen, sjöar och havsvikar växt igen.
När vi klipper av levande växtdelar, t.ex. gräs då innehåller de i motsats till hur det sker i naturen rikligt med näring. Gräsklipp från en gräsmatta på 100 kv.m. innehåller så mycket näring så att man kan gödsla t.ex. en potatis eller grönsaksodling på motsvarande yta. När man då låter allt detta gräsklipp ligga kvar så kommer denna näring att så småningom frigöras och följa med regnvatten ner till sjöar eller havsvikar. I de flesta bostadsområden  intensifierar man denna transport med hjälp av dagvattenbrunnar. Att halvförmultnat gräsklipp färgar vatten brunt är lätt att konstatera om man lägger det i en hink med vatten
 I min ungdom arbetade jag som trädgårdselev vid en herrgårdsträdgård och gräsmattorna  slog vi med lie  2-3 gånger under sommaren och det avslagna gräset användes till föda åt korna. Vid mitten av 1900 talet kom  motorgräsklipparen som helt revolutionerade skötseln av gräsmattorna. Då skulle gräset klippas så ofta att det bara var 1 – 2 cm långt. Gräsklippet skulle ligga kvar på gräsmattan, det var enbart bra för gräsmatta ansåg man då och ännu i dag så är det de som anser att gräsmattan behöver den näringen. När det sedan fanns gräsklippare med uppsamlare så var det snarare för att det såg snyggare ut om man tog bort gräsklippet än att man skulle använda det till näring till odlade växter.
I över 40 år har jag odlat med enbart gräsklipp som gödsel och jag ka
n konstatera att det inte finns någon annan näring som sätter sån fart på växterna som gräsklippet och dessutom förbättrar det jorden genom att det ökar mängden levande varelser som lever i symbios med växterna.
När man gödslar med gräsklipp då skall det läggas i ett 10 cm tjockt lager mellan växterna på jordytan, då hindras ettårigt ogräs att växa och jorden hålls fuktig längre tid.
När man gödslar med gräsklipp då kan man även odla i en blandning av sand och grus.  Blandningen kallas 08. Detta odlingssubstrat förbättrar fleråriga växters övervintringsförmåga motsvarande minst 3 växtzoner. Den rikliga tillgången på syre i sand- och grusblandningen gör att växternas rötter lättare kan tillgodogöra sig näringen i organiskt material. För den som har en liten odlingsyta passar denna blandning utmärkt eftersom man t. ex. kan skörda över 20 kilo morötter per kvadratmeter.

Nils Åkerstedt. Trädgårdsmästare med över 70 års odlingerfarenhet.


3 kommentarer:

  1. Hej Nils, jag letar lite efter 08 blandning men är lite vilsen då det finns många olika 08 blandningar efter en sökning på "sand grus 08" så fick jag träffar till sidor med betonggrus (sättgrus) 0-8mm, Sorterat Rörgravsgrus 0-8 mm, fingrus 0-8mm, Markbädd 0/8, Gjutgrus 0-8 mm. Fungerar vad som helst som är 0-8 eller är det någon speciell 0-8 som man bör välja?

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Vad kul att du har en blogg! Det visste jag inte. Jag funderar på att odla spaljerad aprikos Hargrand i mitt växthus i zon 4-5. Vi har 1 m djup 08 sand där och 60 cm hög tegelsockel. Kan det gå tror du?/Mvh Monica

    SvaraRadera