onsdag 22 oktober 2014

Odling och drivning av blomsterlökar.



Det är både enkelt, intressant och billigt att själv odla lökar av tulpaner, påskliljor och andra narcisser m.m. och att driva dem i blom under vinterhalvåret. Detta kan man göra var man bor, från växtzon 0 upp till zon 8 om man är intresserad av att hålla på med växter och då menar jag inte bara att vattna dem och ge dem näring utan att hålla på att experimentera och göra saker som man inte försökt med tidigare. Efter 2 – 4 år är man då helt självförsörjande på blomsterlökar både för drivning i blom vintertid och för plantering i rabatter m.m.
Det tar 2 – 3 år innan man har fått igång en lökodling och lämpligast är det att börja i liten skala. Ta vara på alla lökar som följer med när ni köper en kruka med  blommande narcisser, tulpaner och andra lökväxter. När blommorna vissnar så ställs krukan på ett svalt ställe i ett fönster där de vattnas sparsamt till dess lökens blad gulnar och vissnar och då kan krukan ställas svalt och mörkt tills våren. Ofta kan man köpa lökar billigt på senhösten när lökförsäljningssäsongen är över. Lökar som skall drivas i blom vintertid  bör sätts i krukor i vanlig trädgårdsjord eller sand varefter krukorna grävs ner i jorden ute på lämplig plats eller ställs i en källare  eller annat svalt utrymme. 
Grävs de ner ute då skall krukorna först täckas med ett par centimeter sand och därefter 10 – 15 cm jord. Sanden gör att det går lättare att få bort den jord som krukorna täckts med, när krukorna skall in för drivning. De lökkrukor som placeras inne i en sval lokal skall täckas med minst 10 cm jord  för annars kan lökarna skjuta upp ur krukan när de får kraftiga rötter. Är det risk för att jorden fryser innan det kommer snö då bör man täcka jorden, där lökarna är nergrävda, med löv eller annat material som skyddar mot kyla så att lökarna hinner få kraftiga rötter innan jorden fryser. När man tar in en lökkruka där jorden är frusen då skall den först ställas på en sval plats till dess jorden tinar upp innan krukan ställs varmare för drivning av lökarna. Blommornas hållbarhet blir bättre om temperaturen inte är högre än 15 – 18 grader när lökarna drivs i blom.
Odling av blomsterlökar.
Eftersom förutsättningen för en lyckad odling alltid är större när man odlar i sand så anser jag det självklart att vi skall odla blomsterlökarna i sandbädd. Isynnerhet om man bor i en växtzon högre än 3 men jag märker tydligt att de flesta växter trivs bättre när de växer i sand även här på Öland. Jag hade en sandbädd för lökodling när jag bodde i Medelpad, växtzon 5 -6, och även under riktigt kalla vintrar så överlevde alla lökarna. Största problemet kom efter 12- 15 års odling i sandbädden, det blev så stora mängder lökar. De flesta lökarterna förökar sig villigt genom delning så därför blev det snabbt smått om plats för de blombara lökarna.
 
Den sand som skall användas bör vara av kornstorleken  0 till 8 mm, det är alltså en blandning av sand och grus. Den blandningen finns det oftast på alla ställen där man säljer jord, singel, grus m.m. Det är mest praktiskt att göra en rätt stor bädd på en gång. 1 x 3 meter är det lämpligt att börja med, på den yta som inte fylls av lökväxter först åren där kan man t.ex. odla morötter och andra grönsaker som kräver en varm växtplats. Djupet i sandbädden bör vara 25 – 30 cm, är det tung lerjord på platsen bör man öka på djupet till 40 cm.
 
De lökar som blommat inne under vintern och sedan förvaras inne i väntan på våren, skall vattnas ett par gånger per månad och placeras så ljust som möjligt. Så fort sandbädden ute tinat upp skall lökarna grävas ner. Det blir lättare med skötseln av lökarna om de olika sorterna sätts var för sig. Tulpaner skall sättas så djupt att endast toppen av löken är knappt synlig och samma är förhållandet med narcisslökar. När en tulpanlök blommat och bladen vissnat ner då bildas det en eller två större lökar och några mindre. De större lökarna kommer ofta att blomma följande vår men de mindre tulpanlökarna behöver minst en sommar för att växa till i blombar storlek. Därför bör man sortera tulpanlökarna och sätta de blombara för sig och alla små lökarna i en rad där de får växa till i ett eller två år för att bli blombara. Det går lätt att se om tulpanlök har uppnått blombar storlek genom att på hösten när bladen vissnat ner välja ut en lök av medel storlek och dela den med kniv. Har den en synlig blomknopp då går det bra att driva lökar i den storleken i blom under vintermånaderna. Även på narciss lökar växer det till nya varav några kan blomma första våren. När en narcisslök bildat flera smålökar bör de delas så får man fortare flera blombara lökar. Lökarna bör sättas med ett radavstånd på 15 – 20 cm. men bara 5 cm mellan lökarna i raden. Täck sanden  mellan lökraderna med ett 10 cm tjockt lager gräsklipp så fort som möjligt på våren. Efter 2 månader läggs 5 – 10 cm gräsklipp en andra omgång. Se till att lökbädden hålls fuktig hela sommaren.  Är det några lökar som har fint bladverk redan första sommaren då kan man på hösten ta upp några av dessa för drivning under vintern men det är först kommande höst som det finns gott om blombara lökar. På samma sätt kan man även odla hyacinter och alla andra lökväxter.

 

2 kommentarer:

  1. Brukar köpa lökar för drivning i november, tulpaner, narcisser, pärlhyacinter med flera, undrar om jag kan driva vanliga(alltså opreparerade hyacint lökar) för att driva från Januar

    SvaraRadera
  2. Forts. -April?
    Har nu inte tillgång till så mycket gräsklipp, har du något alternativ?
    Hälsningar från
    Katarina i Brantevik på Österlen

    SvaraRadera