söndag 16 februari 2014

Pelargoner och andra krukväxter..




De gamla pelargonerna kan man redan nu börja att beskära och ge ny näring. Den bästa näring är givetvis gödselvatten tillverkad av lagrat gräsklipp men tyvärr så har kanske inte alla tillgång till den näringen ännu.  Men jag hoppas att ni om 3 – 4 månader har tillverkat denna förnämliga gödsel. I väntan på gräsets återkomst så låt de näringstörstande växterna få smaka på några korn torkad hönsgödsel. Det är inte bara växterna som vaknar till liv nu när solen återvänder utan på de flesta krukväxter, så kan det finnas ägg av diverse små varelser som också tycker om våra krukväxter. 

Bland de första som föds eller vaknar uthungriga det är bladlössen och de gillar de nya skott som kommer på pelargon med flera växter, med saftiga skott. Glädjande nog så är bladlöss en av de mest lättbekämpade skadedjuren på våra krukväxter. Med tummen och pekfingret så utplånar vi lätt de första som vaknat till liv. Blir det för klibbigt då kan man använda en liten duschspruta fylld med vatten och duscha växten där lössen finns. Bladlöss avskyr vatten och har svårt att överleva om de duschas ofta, tyvärr så gillar inte heller pelargoner att utsättas för vatten på bladen men de klarar av att bli duschade med vatten om det görs på morgon och förmiddagen så att de hinner torka i god tid före kvällen.
Men växter med blanka blad de gillar att duschas med vatten ofta och om man vet att det fanns spinn och trips på några växter förra sommaren då ska man ge dem en daglig dusch så fort dessa växter börja visa tecken till att börja växa. Sköldlöss däremot har inte något emot en dusch med vatten och den här tiden går de lättast att upptäcka om det finns några gamla övervintrade exemplar på t.ex. Fikus, Porslinsblomma med flera växter med blanka blad. Än är det inte så stor risk att sköldlössen börjar föröka sig men det går lättast att skrapa loss dem nu med en vass kniv. Därefter tvättas växten där sköldlössen suttit med såpvatten, 1 matsked såpa till 2 l vatten. Växten får inte utsättas för sol de första timmarna efter tvättningen.

När ni har köpt eller fått en lökväxt t. ex hyacinth, tulpan eller andra vårlökar i kruka så kasta dem inte när de blommat ut, ställ dem på en halvljus plats och vattna dem sparsamt. Det är nämligen mycket lätt att odla blomsterlökar under sommaren och de förökas snabbt så efter några år har man 4 – 5 gånger så många lökar som de man planterat. För snittblommor som narcisser och tulpaner har man då rikligt med blommor att plocka in på våren och försommaren.  Jag återkommer om detta odlingssätt om några månader. Ni som har en Clivia, Mönjelilja heter den på svenska, och vill att den skall b lomma fint till våren och försommaren, så är det nu dags att flytta den till ett svalare ställe, 12 – 15 grader, under 2 – 3 månader innan den på nytt ställs på en ljus plats med vanlig rumstemperatur. Den skall även vattnas sparsamt under vilotiden.

3 kommentarer:

  1. Har precis hittat till denna blogg.
    Jag undrar hur länge det lagrade gräset är hållbart?

    SvaraRadera
  2. Har precis hittat till denna blogg.
    Jag undrar hur länge det lagrade gräset är hållbart?

    SvaraRadera
  3. Hej. Gräsklippet håller minst i tre år, förutsatt att det ligger lufttätt.

    SvaraRadera