fredag 24 juli 2015

Växtnäring


Jag fick några olika trädgårdstidningar för några dagar sedan och även om jag aldrig skulle komma på iden att köpa dessa tidningar själv så är det riktigt intressant att läsa dem. Det första jag fastnade för var en annons om Algomin. När jag hade läst den kunde jag inte hålla mig för skratt, det är helt fantastiskt vilka underverk denna produkt kan åstadkomma på de växter vi odlar, ja om man nu tror på vad reklamen för denna vara påstår förstås. 
"Algomin Ekogödsel skall man tillföra på våren för då får växterna bästa möjliga start. Rotsystemet utvecklas och man får friska växter som kan ta till sig de näringsämnen som bjuds.  I Augusti – September skall man höstgödsla hela trädgården  med Algomin Trädgårdsgödsel för en bättre övervintring.  Detta ger växterna de bästa förutsättningar att vakna fulla av liv och kraft när vintern är över." ?   
Vilken tur att man har möjlighet att köpa denna vara.  Hur skulle vi annars få någonting att växa. Då skulle inte växtrötterna ta till sig växtnäringen och växterna skulle ha svårt för att vakna på våren. Tänk vilken tur för oss odlare, det vill säga de som faller för annonsen. Vi andra får nöja oss med  vetskapen om att växternas rötter har tagit till sig näring under miljontals år och  med bra resultat.  De växter som lever på land har under miljontals år anpassat sig till de bakterier och alla andra levande organismer som de har i sin omgivning och den näring som naturen alltid bjuder på i form av nerfallna kvistar,löv , vissna blad m.m. Skall vi då tro på att alger  som lever i vatten innehåller näringsämnen som är bättre lämpade för våra odlingar. Det står givetvis var och en fritt att tro på all den reklam  som  förekommer i tidningar  mm  där man rekommenderar många olika sorter av gödselmedel till våra odlingar, men efter 40 års odlande med enbart gräsklipp som näring till såväl krukväxter som till all odling ute så är jag helt övertygad om att  gräsklipp är den bästa, billigaste och miljövänligaste näring vi kan använda. Dessutom så förenklas odlandet när man gödslar med gräsklipp. Genom att man täcker markytan med 10 cm gräsklipp så kommer det ytterst lite ogräs och fukten i jorden bevaras så behovet att vattna minskar.
Vill man odla ekologiskt så finns det egentligen inte någon annan näring än gräsklipp man kan gödsla med om man vill vara riktigt noggrann. Naturgödsel från djur innehåller självklart många oönskade ämnen. Tyvärr så förekommer det användning av såväl konstgödsel som bekämpningsmedel vid odling av den näring som de djur som levererar gödseln äter av. Det är ju så att vad som kroppen inte mår bra av det hamnar i bästa fall i avföringen. Så därför bör man avstå helt från såväl urin naturgödsel.
Ni som tvivlar på att gräsklipp är den perfekta gödseln , se på hur det växer ute i naturen, där är det samma näring som de vilda växterna får som  den näring gräsklippet innehåller med den skillnaden att gräsklippet innehåller större mängder näring eftersom gräsklippet skördas när gräset är i full växt medans den näring de vilda växterna får är gulnade löv och vissnade växter. Ni som är intresserade av att värna miljön och vill odla miljövänligt, gör ett försök och lägg nyslaget gräsklipp ,10 cm tjockt, runt några växter i trädgårdslandet eller rabatten  och vattna några gånger så att gräsklippet hålls fuktigt så kommer Ni att se hur bra det växer.

 Morötter, dessa morötter såddes den 5 maj i nyköpt sand eller snarare en blandning av sand och grus. Kornstorleken är 0 – 8 mm. Radavståndet  är 15 cm. Från det att hjärtbladen kommer måste sådden vattnas med nässelvatten varje dag till dess att plantorna kan gallras och sandytan täckas med gräsklipp minst 5 cm tjockt men så fort blasten blivit större läggs ytterligare  ett lag gräsklipp så att det blir totalt 10 cm tjockt. Den 16 juni togs denna bild, Gallret över bädden är som skydd mot katten Kurre som gärna vill ligga på fiberduken som bädden alltid är täckt med som skydd mot morotsflugan. Bädden bör vattnas 2 – 3 gånger i veckan vid torr väderlek för att gräsklippet skall hållas fuktigt.

 Denna bild är tagen den 6 Juli och nu har morötterna fått 20 cm gräsklipp. Den enda skötseln från nu och till skörden består av vattning vid torr väderlek .
Tagetes i en hink som rymmer 10 liter sand, den blommar rikligt hela sommaren om den får 10 cm gräsklipp. Ta vara på frö av tagetes från år till år då får man denna blandning av färger och utseende på blommorna.
Sticklingsförökad ros av sorten Fresia. Det går lätt att föröka rosor genom sticklingar och det är roligare att ha växter som man själv förökat än de köpta. När jag får tid skall jag förklara hur man skall gå tillväga vid sticklings förökning av växter.


Denna goda frukost består av Fjällfil, hallon och svarta vinbär. Denna hallonsort kallas Hösthallon, av någon underlig anledning så skall man enligt skötselrådet av denna sort, klippa bort ettårsgrenarna när de gett skörd på senhösten.  De ger skörd på ettårs skotten ,men låter man grenarna vara kvar över vintern då kommer det blommor och bär på nedre delen av grenarna på försommaren kommande år. På så vis får man dubbel skörd.

Dessa Svarta vinbär växer i krukor som rymmer 20 liter sand, de får 10 cm gräsklipp en gång per år och ger som synes god skörd.
Denna växt är en korsning mellan Johannesört och en buske som Heter Hypericum  Hidcote. Jag gjorde denna korsning för 3 – 4 år sedan och nu har jag dels en sort vars blommor är större än de på Johannesörten men liknar en Hypericum som heter Prakthypericum men med den skillnaden att den här blir högre och klarar tydligen vintrarna bättre. 
I samma omgång så fick jag även en sort som har smalare blad och delvis hängande grenar och vars blommor är enkla. Den blommar inte än men jag skall visa en bild av den när den blommar om några veckor.


2 kommentarer:

  1. Praktfulla morötter Nils! Imponerade redan 6 juli.
    Sen är jag riktigt nyfiken på dina korsningar med johannesört. Hidcote lär ju inte vara så härdig så din korsning verkar mycket intressant.

    SvaraRadera
  2. Vi har läst din bok och här på bloggen med stort intresse och tänker börja tillämpa dina förslag nästa år i vår vinodling som tyvärr tidigare gödslats med konstgödning. Några frågor. Enligt vinodlarexperter ska man inte tillföra för mycket kväve. Då får man för mycket bladmassa och mindre med druvor. Dessutom säger de att vindstockarna behöver mycket kalium för att druvorna ska bli bra. Räcker det då att bara gödsla med gräsklipp?
    Anders Norberg, Påarp

    SvaraRadera