torsdag 11 juni 2015

Första Juni 2015.


Äntligen så har jag fått lite tid över för att göra propaganda för sand och gräsklipp. Det är ju några månader sedan sist och jag känner fortfarande ett behov av att försöka få så många som möjligt att använda sig av denna naturliga och miljövänliga odlingsmetod.  Visserligen så har jag fått lite hjälp att sprida kunskapen om denna odlingsmetod dels genom Koloni Tidningen som ges ut i hela 35000 ex, om jag nu minns rätt. Men jag har även fått äran att vara med i ”Odla med P1”, två måndagar där jag fick berätta både om odling av grönsaker i sandbädd på friland men även om odling av krukväxter där jag bl.a. berättade om fördelen att använda sand istället för den påsjord som säljs. 









Den bananplanta som Ni ser på bilden är ju verkligen ett bevis på fördelen med att ha sand i krukorna för då kan växterna stå i mycket mindre krukor vilket gör det möjligt att ha en så stor bananplanta i ett boningsrum. Den gängse uppfattningen inom odlarkretsar är att det krävs ett kärl som rymmer minst 500 lite för en växt med så stor krona, den här plantan växer i ett kärl som rymmer 20 liter.
Men vad som retar mig mest det är när det gäller hur vi behandlar alla grönytor som finns över hela landet. Det är ju enorma mängder grönmassa som naturen producerar på alla dessa vackra gräsmattor men för att vi vill ha dem för att njuta av denna grönska så finns det ju inte någon anledning till att vi inte även kan taga till vara all denna energirika grönmassa. Man kan nästan tro att de ansvariga för dessa grönytor tror att om vi bara låter gräsklippet vara så försvinner det. Eller också tror man kanske att gräsplantorna kan tillgodogöra sig all denna näring som det avklippta gräset innehåller. Men nu fungerar det ju så att alla växter på jorden växer i storlek för varje år och producerar mera näring än vad den enskilde växten behöver. Så frågan är då vart tar den näring eller energi som finns i gräset, vägen?  Jo en del går upp i luften i form av gaser, bl.a. koldioxid och en stor del följer med vatten  till åar, sjöar och havet där det bidrar till att stora vattenytor växer igen. Tar man vara på gräsklipp under hela säsongen från en gräsmatta på 100 m2. så räcker detta gräsklipp som gödsel till att odla t.ex. grönsaker på motsvarande yta. Nog måste det väl då vara förnuftigare att använda allt gräsklipp som gödsel eller för tillverkning av drivmedel.
En del påstår att gräsmattan behöver detta gräsklipp för att växa bra. Men det går lätt att se hur en gräsmatta blir vackrare efter att man tagit bort allt klippet under 2 – 3 års tid. Det är endast om gräsmattan är i dålig kondition som man bör lämna gräsklipp från 2 – 3 klippningar under säsongen.
De flesta har säkert njutit av att de alla tulpaner som i vår blommat så rikligt. Men var inte alltför snabb med att ta bort bladen sedan blomman vissnat för de behövs för att samla näring till kommande vårs blomning. Ta bort fröknopparna genom att klippa av stjälken 2 – 3 cm ovanför översta bladet och låt sedan bladen vara kvar till dess den gröna färgen försvunnit. Vill Ni få flera blommande tulpanlökar nästa vår så täck då jorden under bladen med 10 cm nyklippt gräs. 


4 kommentarer:

  1. Hej Nils
    Vilken fantastiskt fin blogg! Jag hittade hit då jag sökte information om min bananplanta från Ikea, nu lika stor som din på bilden, som börjat blomma. Den står i en kruka i min lägenhet och jag hoppas så att bananerna - som nu är små och gröna - kommer kunna skördas senare. Får jag fråga hur du bar dig åt under mognaden? Vågar jag plocka av dem när de är ätmogna? Och kommer min fantastiska bananpalm att vissna när det hela är över?

    Vänliga hälsningar
    Isabel

    SvaraRadera

  2. Hej Isabel, och tack för din fråga och får jag anta, intresse för bananodling. Jag låter bananerna sitta kvar på bananstocken till dess de är riktigt mogna och ljusgula i skalet. Det är oftast bara 2 – 3 bananer om dygnet som mognar när bananerna får sitta kvar på plantan. Visserligen kan man se på bilder från bananodlingar att alla bananerna har mognat samtidigt men det lär vara någon gas man använder för att få alla att mogna samtidigt. En gång så fick jag hela 65 bananer på en stock men även då så var det aldrig flera än 3 som mognade samma dag.
    När alla bananerna är mogna eller någon månad innan så skjuter det upp små bananplantor som man endera kan plocka upp försiktigt och plantera i krukor eller låta vara kvar vid modersplantan till dess skörden är klar och plantan börjar vissna. So mest så har jag fått 18 nya plantor när moderplantan vissnat men oftast så blir det 3 – 5 stycken. Naturligtvis så skall de nya plantorna sättas i enbart sand och grusblandningen, 08 och gödslas med gräsklipp då mår de bra.
    Den banansort som jag har, och som jag tror lämpar sig bäst om man vill ha bananer att äta, är kanariebananer, en mindre sort med söta goda bananer. Hälsningar Nisse.

    SvaraRadera
  3. Hej Nils. Det var en mycket intressant blogg du har. Jag köpte en bananplanta som jag planterade om i medelhavsjord innan jag såg din blogg. Det skenade iväg här och växer mer än 12 cm per natt. Ett jätteblad tar bara några dagar att få fram. Jag har dock ett problem, bladkanterna blir bruna. Har läst att det har med torr inomhusluft att göra. Den står i badrummet och jag sprutar vatten i dimma på den flera gånger om dagen, sprutar vatten i duschen och på draperierna så att det ska dunsta och vara fuktigt där inne, har vatten i skålar runt om och vattnar ordentligt. Ändå blir bladkanterna bruna och torra. Vad gör jag för fel? Ser att du har dina i vardagsrummet och bladen ser så gröna och fina ut, hur bär du dig åt?
    Tack på förhand.

    Mvh Nico

    SvaraRadera
  4. är det en ädelbanan planta eller kanariebanan?

    SvaraRadera