onsdag 29 juni 2016

Sand Grus och Gräsklipp är det verkliga Klippet för den som vill odla miljövänligt och få ett bra resultat


Dessa bilder visar hur bra det växer i sand och grusblandningen, kornstorlek 0 – 8 mm. Både i krukor och större urnor men det växer lika bra i en sandbädd som är 25 – 30 cm djup eller djupare (för att få en bra arbetshöjd ).
Att rosorna trivs det syns tydligt på Fresia, den gula rosen som har stått i samma kruka under många år. Den lilla bädden med morötter är på drygt en kvadratmeter och på den ytan så blir oftast skörden något över 20 kilo. Att byta odlingssubstrat åt växter behövs inte när man odlar i 08 blandningen. Det är bara när man använder jord som enligt växternas behov har felaktigt innehåll som jordbyte helt självklart är nödvändigt. De vilda växterna ute i naturen kan ju överleva i hundratals år fastän de står på samma plats.
Gräsklipp är den absolut bästa gödseln som innehåller den rätta näringen som växterna behöver. Kostnaden för gräsklippet är oftast obefintlig eftersom de flesta gräsmattor och grönytor alltid klipps trots att man inte tar tillvara gräsklippet. En del yrkesodlare påstår att gräsklippet behövs för att gräsmattan skall få den näring den behöver. Ett uttalande som är helt felaktigt. Gräsklipp från en yta av 100 kv.m. ger under en odlingssäsong tillräckligt med näring till en grönsaksodling på motsvarande yta. Det har jag testat under många år och att då en gräsmatta med sina 4 cm långa grässtrån skall kunna förbruka så mycken energi är helt otänkbart.
Om vi tar tillvara gräsklippet och använder det som näring till de växter vi odlar då är det mycket bättre för miljön . Får gräsklippet ligga kvar då frigörs dess innehåll av koldioxid som då hamnar i atmosfären. All den övriga näring som finns i gräsklippet kommer så småningom att hamna i sjöar och vattendrag.
Dessutom så är gräsklippet den enda näring som liknar den näring som växterna i naturen lever av och har levt av under miljontals år. Varför skall vi då använda konstgödsel eller naturgödsel som innehåller ämnen som är skadliga för miljön. Nog är det väl ändå bäst att använda gräsklipp som förhindrar ogräs att växa, som bevarar fukten i jorden, som tillför växterna all den näring de behöver och som stimulerar livet i marken som svampar, bakterier, maskar och alla andra levande organismer som lever i symbios med växternas rötter

2 kommentarer:

 1. Fint att hitta hit.
  Och tack för ditt engagemang.
  Jaa jag testar med gräsklipp .
  Oj 20 kg morötter på 1kvm !!
  Jag måste koncdntrera mej pä mindre yta med bättre omsorg.
  Candelia

  Intressant täckodling också i
  Bloggen i tidningen Land Skillnadens trädgård

  SvaraRadera
 2. Hej Nils,
  kul att hitta till din blogg. Ett par frågor. Ser du alltid till att det finns gräsklipp även när det börjar bli kallare eller tar du bort det gräsklipp som finns för att sanden lättare ska värmas upp under våren? Jag tänker att just nu kan man så mycket asiatiska bladgrönsaker och då kan det tänkas att ett tjockt lager gräsklipp inte hinner brytas ner på den tid som finns kvar innan det blir kallare. Har du testat med andra alternativ än just gräsklipp? Jag tänker att alla kanske inte har tillgång till just gräsklipp men kanske annat grönt alternativt lövmull.

  Tack / Niklas

  SvaraRadera